CONSULTURK sürdürülebilirlik ve ESG uyum planı hazırlanmasında Türkiye ve Avrupa’daki temel düzenlemeleri dikkate alarak danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Finansal kalkınmanın tek başına başarı ölçütü olmaktan çıktığı, çevresel sürdürülebilirlik, sosyal sürdürülebilirlik ve yönetişimsel sürdürülebilirlik konularının dahil olduğu sürdürülebilir kalkınma ile birlikte şirketlerin başarısının değerlendirildiği bir ortamda şirketlerin sürdürülebilirlik (ESG) ile ilgili konularda uyum planına ihtiyaç duymaktadır.

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı, Yeşil Finansman, Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenlemesi, Avrupa Birliği Tedarik Zinciri Uyum Düzenlemesi, marka itibarı ve yetenek kazanımı amacıyla küresel rekabetin gerisinde kalmamak için şirketlerin sürdürülebilirlik ile ilgili yerel ve yurtdışındaki düzenlemelere hızlıca uyum sağlaması önem arz etmektedir.

Avrupa Birliği Finansal Olmayan Raporlama Direktifi (2014), Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (2022), Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi, Avrupa’da kurulu ve Avrupa ile iş yapan çeşitli kriterlere göre belli büyüklüğe sahip şirketlerin sürdürülebilirlik ile ilgili konularda raporlama yapma ve şirket yönetim kuruluna ilgili düzenlemelere uyum konusunda özen yükümlülüğü getirmiştir. Belirtilen düzenlemelerin Avrupa’daki şirketlerin kendileri ile iş yapan Avrupa dışındaki şirketler bakımından da bu yükümlülüklere uyduğunu kontrol etme yükümlülüğü yüklemesi nedeniyle Avrupa ile iş yapan şirketler bakımından da ilgili düzenlemelere uyum sağlanması gerekir. Avrupa’daki şirketlerin yönetim kuruluna yüklenen sorumluluklar nedeniyle Avrupa’daki şirketler sürdürülebilirlik ile ilgili düzenlemelere uyum sağlamayan şirketler ile iş yapmaktan imtina edebilmektedir. Bu nedenle Avrupa ile iş yapmak isteyen ve iş ilişkilerini devam ettirmek isteyen Türkiye’deki şirketlerin rekabetçi konumlarını sürdürmek amacıyla sürdürülebilirlik ile ilgili düzenlemelere uyum sağlaması önemlidir.

Türkiye’de de Avrupa’daki düzenlemelere uyum sağlamak amacıyla Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarını belirlenmesi için yetkilendirilmiştir. Halka açık şirketler bakımından Sermaye Piyasası Kurulu, bankalar bakımından BDDK, sürdürülebilirlik ile ilgili düzenlemeler yayınlamaya başlamışlardır. Halka açık şirketler bakımından uygulanan SPK Kurumsal Yönetim Tebliğ’inde, şirketlerin kurumsal yönetim ilkelerine uyum raporlamalarında, sürdürülebilirlik ilkeleri uyum çerçevesi kapsamındaki açıklamalara yer verileceği, yıllık faaliyet raporlarında ayrıca, sürdürülebilirlik ilkelerinin uygulanıp uygulanmadığına, uygulanmıyor ise buna ilişkin gerekçeli açıklamaya, bu ilkelere tam olarak uymama dolayısıyla çevresel ve sosyal risk yönetiminde meydana gelen etkilere ilişkin açıklamaya yer verileceği düzenlenmiştir. Ayrıca Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi oluşturulmuş, gönüllü şirketler bu endekse katılarak kendilerini sürdürülebilirlik ile ilgili değerlemeye tabi tutma imkanı sağlamışlardır.

CONSULTURK olarak hazırladığımız sürdürülebilirlik uyum planı altı aşamadan oluşmaktadır:

  1. Şirket İçi Sürdürülebilirlik Hukuki İncelemesi – Risk Analizi Raporu Hazırlanması,
  2. Strateji, Politika ve Hedeflerin Oluşturulması,
  3. Politikaların İzlenmesi ve Uygulanması için Şirket İçi Organizasyonun Oluşturulması,
  4. Sürdürülebilirlik Raporunun Hazırlanması ve halka açık ve gönüllü şirketler bakımından Raporun Kamuya Açıklanması,
  5. Tedarikçi ve Müşteri Uyumunun Sağlanması, ve
  6. Dünya ve Türkiye’deki Yeni Düzenlemelere Uyum Sağlanması

CONSULTURK sürdürülebilirlik uyum planının kapsamına ilişkin sunumumuzu aşağıda bulabilirsiniz:

Surdurulebilirlik-Uyum-Plani-Yonetici-Ozeti